Uz sve mere zaštite od COVID–19, u subotu, 19. septembra 2020. godine, NUSANTARA je organizovala drugo putovanje.

Prva destinacija je bila planina Divčibare, poznati planinski turistički centar. Jedna grupa izletnika obišla je ugostiteljske objekte i turističke sadržaje u centru naselja. Druga grupa, prošetala je do Crnog vrha, najvišeg vrha Divčibara, vozila se žičarom, i pešačilo stazom zdravlja oko 3 kilometra.

Nedaleko od Kosjerića, izletnici su obišli mesto Seča reka, i crkvu brvnaru iz XVIII veka, posvećena velikomučeniku Georgiju (Svetom Đorđu), koja ima status spomenika kulture, kao i novosagrađenu crkvu iz 1903. godine. Takođe, u porti manastira, nalaze se spomenici krajputaši, očuvani, restaurirani, koji predstavljaju, takođe, spomenik kulture, i svedočanstvo o životustanovnika ovog kraja. Ljubaznošću sveštenika Radoslava Gajića, izletnici su čuli vrlo interesantne informacije o crkvi, krajputašima, kao i ljudima i tradiciji ovog kraja.

U toplini seosko-turističkog domaćinstva „Milogošće“, porodice Pantović, u selu Mionica nedaleko od Kosjerića, izletnici su uživali u tradicionalnoj hrani ovog kraja, uživali u rakiji malinovači, a posle ručka šetali mioničkim livadama i sokacima.

Fotografije: Vladimir Ilić, Sonja Lapatanov.