Društvo NUSANTARA je, 4. septembra 2021. godine, organizovalo izlet za svoje članove i prijatelje, po zapadnoj Srbiji – opštinu Osečina, varošicu Pecka i planinu Rožanj, u kompleksu Sokolskih planina.

Kao prvo jutarnje osveženje, izletnici su iskoristili da obiđu Kumovu vodenicu, u selu Markova crkva, kod Lajkovca, gde se nalazi Udruženje vodeničara Srbije, i gde su se upoznali sa tradicionalnim načinom proizvodnje brašna i radom vodenica.

Po dolasku u Pecku, zajedno sa domaćinom, Igorem Rabatom, doktorom veterinu, obišli smo crkvu brvnaru u selu Skadar, a zatim se popeli na planinu Rožanj do Sokolskih koliba, Rabatovo seosko ogledno dobro, na kojem smo se upoznali sa starim srpskim rasama, uživali u neverovantom pogledu na centralnu Srbiju, Šumadiju. Rabat je na veoma originalan način, održao predavanje o značaju očuvanju ovih starih rasa, koje su otporne na mnoge današnje viruse.

Celo popodne, izletnici su uživali u prelepoj prirodi i nestvarnom pogledu, uz domaće životinje, u domaćim proizvodima, čistom vazduhu, koristeći svaki trenutak prirode i sunca za uživanje.

Gospodin ambasador Indonezije i njegova porodica nisu krili zadovoljstvo, te su i donacijom podržali projekat Igora Rabata i njegovu brigu za stare rase Srbije.

Marko Jelić

Fotografije: Sonja Lapatanov, Oliver Dimić i Marko Jelić.