Društvo NUSANTARA je, 26. septembra 2021. godine, organizovala izlet u Šumadiju.

Posle prve jutarnje kafe u varoš Topoli, izletnici su, u selu Borač, ispod čuvenog Boračkog krša, obišli crkvu sv. Arhangela Gavrila, staro groblje, koje je pod zaštitom UNESCO-a, spomenikom kulture, i sa neobičnim umetničkim radovima na nadgrobnim spomenicima.

Izletnici su, zatim, obišli seosko-turističko domaćinstvo Rajka Lečića u Boraču, u kojem je snimana popularna serija „Moj rođak sa sela“. U tradicionalnom ambijentu, uz domaće proizvode, izletnici su uživali u jedinstvenom pogledu na Borački krš, s jedne, i Gružansko jezero, s druge strane.

Izletnici su obišli i manastir Kamenac, koji je nedavno proslavio 600 godina od osnivanja. U ambijentu ispunjenim zelenilom, mirom i molitvom, putnici su se pomolili za zdravlje i ozdravljenje mnogih koji su, u godini globalne pandemije, oboleli od opakog virusa.

Druženje i ručak je organizovan u kultnoj gružanskoj kafani, „Kod Sneže“, koja je, u duhu starog srpskog gostoprimstva, dočekala izletnike, sa specijalitetima tradicinalne kuhinje, ali i starom izvornom pesmom, uveseljavajući goste. Zajedničko fotografisanje je samo potvrdilo zadovoljstvo i gostiju i domaćina.

Marko Jelić

Fotografije: Sonja Lapatanov, Oliver Dimić, Marko Jelić i Vladimir Ilić.