Skip to content

Članstvo

ČLANSTVO

Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“ osnovano je, simbolično, na Dan nezavisnosti Republike Indonezije, 17. avgusta 2003. godine, u Beogradu, kao Udruženje građana, po tada važećem Zakonu o društvenim organizacijama i udruženjima građana. Osnivači Društva su ugledni diplomati, bivši Ambasadori i izaslanici Vojske Jugoslavije, a zatim Srbije, u Indoneziji, univerzitetski profesori, umetnici, putopisci, predstvanici kulturnog, sportskog i javnog života Beograda, privrednici, srpski studenti stipendisti indonežanske vlade, građani iz srpsko-indonežanskih brakova, kao svi oni koji žele da doprinesu povezivanju i učršćenju prijateljstva između Srbije i Indonezije.

Inicijator, jedan od osnivača, i prvi predsednik Društva bio je prof. dr Miodrag Trajković, čijim naporima je Društvo započelo svoju uspešnu aktivnost. Isto tako, jedan od najaktivnijih inicijatora i istaknutih osnivača bio je i pukovnik Bogdan Petrović, dugogodišnji vojni ataše Jugoslavije u Republici Indoneziji, a istovremeno i još nekim državama u ovom delu Azije, koji je sa ogromnim entuzijazmom pomogao u početnom radu i afirmaciji Društva.

Tadašnji Ambasador republike Indonezije u Beogradu, gospodin Lađuris zajedno sa preduzećem JUGOIMPORT-SDPR, na čijem čelu je bio generalni direktor Stevan Nikcević, dali su veliki doprinos u osnivanju i početnom radu Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“, obezbeđenjem osnivačkog uloga, pružanjem stručne pomoći prilikom pripreme i izrade osnivačkih akata, upisa u sudski registar, otvaranja računa kod banke.

U narednom, svom mandatu (2007-2010.) Ambasador Muhammad Abduh Dalimunthe sa svojim saradnicima – diplomatama Indonezije, obavljajući i funkciju savetnika predsednika Društva, pružio je značajnu podršku Društvu u ostvarivanju njegovih osnovnih ciljeva i zadataka. Članovi Društva se sa ponosom sećaju na ove svoje ugledne osnivače i članove.

Društvo Nusantara gotovo sve svoje aktivnosti realizuje od donacija i dobrovoljnih priloga prijatelja Društva. Međutim, članarina, koja je simbolična obezbeđuje troškove interneta, pošte, i sitnih troškova kojih ima u radu sekretarijata Društva.

Upravni odbor Društva doneo je Odluku o visini godišnje članarine za 2021. godinu, u iznosu od 1.000,00 (hiljadu) dinara.

Članovi Društva

Spisak članova Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“

Članstvo formular

Na ovoj stranici možete popuniti formular kako bi postali član Društva „Nusantara“.